Bécsi tapasztalatcsere a Magyar BIM Szövetséggel

Megjelent: 2017. június 23. péntek, 10:18

2017. június 19-én került sor a bécsi szakmai útra a MABIM és az Eurocomm-PR szervezésében.

A szakmai nap az ÖAMTC-központ (Der österreichische Automobil-, Motorrad- und Touringclub – Osztrák Autóklub) új épületének bemutatásával kezdődött.

 

A Pichler & Traupmann Architekten ZT GmbH építésziroda képviseletében Jarmaczki Barbara beszélt az épület tervezéséről, a BIM kapcsán az együttműködésről a különböző területek képviselőivel, az ebből adódó előnyökről a tervezés és kivitelezés során. A tervezés 2013-2014-ben zajlott, a kivitelezés 2015-ben kezdődött és 2016 őszén tartották az átadó ünnepséget.

A megbízó kívánságára egy karakteres épületet igyekeztek létrehozni, amely sikerült is. A nyolcszintes épület különlegessége a körhomlokzat (ringfassade) amely zajvédő funkciója mellett a menekülő útvonalat is biztosítja az irodákból. A 230 m hosszú és közel 17 méter magas acél-üvegszerkezetű homlokzat megteremti a kapcsolatot az 5 küllős felnit formázó épület részei között. Az épület tetején helikopter leszálló pálya is található. A homlokzatért, a parkolóházért, hangárért és a heliport-ért (helikopter leszállópálya) a nemzetközileg is elismert Unger Steel Group volt a felelős, akik a tervezéstől a kivitelezésig alkalmazták a BIM-et.

A BIM rendszer felépítéséről Erich Kotroczo, a SIDE –Studio for Information Design GmbH ügyvezető igazgatója tartott előadást. Az előadások után be is mutatták az épületet.

Ezt követte a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem (Wirtschaftsuniversität Wien) kampuszának megtekintése és DI Christoph Eichler, az osztrák BIM standard egyik jeles képviselőjének előadása. A WU új, modern kampuszát 4 év építkezés után 2013-ban adták át. A Messe Wien és a Prater Park közötti 90.000 négyzetméternyi területen a Könyvtár ás Oktatási Központot (tervező: Zaha Hadid Architects, Hamburg) hat, nemzetközileg elismert építésziroda (NO.MAD Arquitectos, Madrid; CRABstudio, London; Estudio Carme Pinós S. L., Barcelona; BUSarchitektur ZT GmbH, Vienna; Atelier Hitoshi Abe, Japan; Holzer Kobler Architekturen Berlin GmbH and Freimüller Söllinger Architektur ZT GmbH) által tervezett épületegyüttes veszi körül. Az épületek 35.000 négyzetmétert foglalnak el, a fennmaradó 55.000 négyzetméret szabad terület.

A szakmai út utolsó állomása Bécs Aspern-Seestadt városrésze volt, ahol a Wien 3420 Aspern Development AG képviselője ismertette a projektet és bemutatta a városrész kialakításának smart-megoldásait.

Elsőként a metrót hosszabbították meg a városrészig, kiépítették a közműhálózatot, a közösségi tereket. A városrészbe 2014-ben költöztek be az első lakók, jelenleg 6500-an laknak itt, ebből 2500-an dolgoznak is helyben. A 20 évesre tervezett projekt végére (2028-ra) több mint 20.000 lakó és 20.000 munkahely a cél. 2016-ban a projekt a World Smart City Awards egyik díjazottja volt. Az ismertető után a már beépült városrészt meg is lehetett tekinteni.

A városfejlesztők célja, hogy a lakósokat arra sarkallják, inkább a tömegközlekedést részesítsék előnyben, ehhez megadnak minden segítséget: bicikli-, kocsibérlési lehetőség, 2 metrómegálló a területen, buszjáratok és terveznek villamosvonalakat is kialakítani a jövőben. A terület 50%-a lesz közösségi tér: parkok, játszóterek, sétálók.

Összességében egy nagyon hasznos és informatív szakmai programon vettek részt az érdeklődők.

Forrás