BIM-BOOM LONDONBAN – GEOBUSINESS SHOW 2017

A BIMing, azaz a 3D mérések és a GIS rendszerek BIM-es rendszerekkel való összekapcsolásának módszere volt az idei Geobusiness Show egyik hívószava. A londoni kiállítás másik legnagyobb szenzációját a gyors, 3D pontfelhős felmérést lehetővé tevő eszközök jelentették.

A GIS és BIM adatbázisok közti átjárás megteremtése iránt fokozott az igény a világban. Erre mutat rá az is, hogy az idén negyedik alkalommal megrendezett londoni Geobusiness Show-n is központi téma volt a két rendszer összekapcsolásának kérdése. Ez a terület és a megoldások megtalálása a Lechner Tudásközpont számára is fontosak, így nem volt kétséges, hogy a nemzetközi térinformatikai vállalatok és szervezetek mellett a Tudásközpont munkatársai is részt vesznek a rendezvényen.

A kiállítás egyik legnagyobb szenzációját a gyors, 3D pontfelhős felmérést lehetővé tevő eszközök jelentették. A Leica BLK360 eszköze egyértelműen kitűnt a tömegből – már csak azért is, mert központi standnál helyezték el. Az eszköz elsősorban kisebb területek felmérésre alkalmas, mégis gyorsabb és olcsóbb felmérést tesz lehetővé, mint a vetélytársai. Nagy számban voltak mobil szkennelő eszközök, amelyek egy része több platformon is, így akár drónra, autóra rögzítve vagy kézbe véve is működhet – ezek közül is a Kaarta két koncepciója emelkedett ki: a Stencil és a Contour.

A 3D prezentációval foglalkozó cégnél egyértelmű trendként jelent meg az AR és a VR alkalmazások felhasználása nem csak az adatok demonstrációja, hanem az adatszerkesztés és adatmegosztás témakörében is.

A brit fővárosban megrendezett esemény mellett, amely a GIS, a 3D, a felmérési és a BIM világ legújabb trendjeit és eszközeit vonultatta fel, a lechneres csapat két szakmailag kiemelkedő potenciális partnerintézményt is meglátogatott. A látogatáson Royal Institute of British Architects-et társszervezete a National Building Specification képviselte, ahol Paul Swaddle üzleti igazgató a BIM szabványokról, azok állami beruházásoknál történő alkalmazásáról, valamint a legújabb szoftveres 3D BIM adatkezelési megoldásaikról beszélt.

A másodikként felkeresett szervezet a londoni alpolgármester vezetésével működő londoni „Smart City” tanácsadó testület, a Smart London Board volt. Az alapvetően GIS hátterű intézmény célja, hogy az élő monitoring, okosváros és az üzemeltetési célra használt BIM rendszereket összekapcsolja. Ezzel olyan megoldásokat hoz létre, amelyeket közterületek kezelői, önkormányzatok vagy állami szervek használhatnak olyan komplex adatbázisokat igénylő feladatok ellátására, mint a települési üzemeltetés, vagy a döntéshozói támogatás. A Smart London Board minden adatbázisa 3D alapú adatinfrastruktúrán alapul.

A Geobusiness Show-n a Lechner Tudásközpontot Deák Márton, Kurenkov Vjacseszláv, dr. Sik András és Szekeres Orsolya képviselte, hogy személyes tapasztalatokat szerezhessenek napjaink innovatív technológiai megoldásairól az építészeti és térinformatikai adatgyűjtés, adatkezelés, illetve 3D megjelenítés területén.

A szakértők a Lechner elektronikus közműnyilvántartás-fejlesztéssel foglalkozó E-közmű projektje kapcsán is igyekeztek mind a hasonló megoldások, mind pedig a kapcsolódó szakágak munkáját megismerni. Megfigyelésük szerint, hogy az Egyesült Királyság ezzel kapcsolatos megoldásai más rendszerben működnek, esetenként a hazainál kisebb hatékonysággal. Több ottani cég megélhetését is az a tény biztosítja, hogy nem létezik egységes közmű-nyilvántartás. Az adatokat ezért ők rendszerezik és rendezik térképbe, majd árulják. Olyan szolgáltatást nyújtanak tehát, amit a Lechner Tudásközpont hazánkban feladatként a magáénak érez. A brit vállalatok közül kettő emelhető ki a témában. Egyikük a CATSURVEYS Ltd., amely közművek térképének elkészítésével, rendszerezésével, digitalizálásával, illetve ha szükséges, felméréssel is foglalkozik. Ezzel olyan piaci igényeket elégítve ki, amelyeket a tervek szerint a Lechner Tudásközpont Magyarországon saját feladatként valósít majd meg. Hozzájuk hasonló a Utility Search Ltd., akik adatkérésenként árulják szolgáltatásukat, azaz papír alapú térképekből készítenek digitális közműtérképeket egy-egy beruházás számára.

Az E-közmű projekt nemzetközi párhuzamai után kutatva Geobusiness Show alatt egy szakmai eszmecsere során derült ki, mi az oka annak, hogy a Bentleynél háttérbe kerültek a pár éve megjelent Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) és Mixed Reality (MR) megoldások, amelyek a felszín alatti közművek kivetítésével foglalkoztak. A legfőbb, máig nem megoldott problémát az okozza, hogy az átlagos eszközökben található GPS-ek nagy pontatlansággal adják vissza a helyzetük koordinátáit, ami miatt a kivetített valóság mérnöki használhatósága elveszhet. Ehelyett a pontfelhőben megjelenített 3D-s közművekre koncentrálnak, ezt a megoldást mutatták be a kiállításon is.

Képek forrása: GEOBusiness Show; GeoSlam