A BIM út és nem cél

_Featured-Img-Cikk-680x380

A BIM út és nem cél

Az elmúlt időszakban több hirdetéssel lehet találkozni, melyekben a gyártó vagy forgalmazó azt állítja a szoftver beszerzése önmagában képes BIM-et varázsolni az életünkbe. A helyzet sajnos nem ilyen egyszerű, még a legprofibb mérnöki eszközökkel is megúszható az épület-információ modellezés.
Kérdés, hogy ebben az esetben van-e értelme a kollégák alól kihúzni a jól bevált, ismert szoftvereket. A következő kérdéseket érdemes forgalmazójának feltenni. A legfontosabb szempont, hogy a szoftver és a termék-támogatói vannak Önért és nem fordítva.

Kép forrása: tes.com

Kép forrása: tes.com

Tudnak ajánlani rendszer-bevezető szolgáltatásokat?

Érdemes a szakági ismerősök, hajdani csoporttársak között referenciát szerzett Szolgáltatót választani. Amennyiben ilyen nem áll rendelkezésre, fontos meggyőződni szakági ismereteiről. Ahol problémát okoz egy benapozási terv, kapcsolási séma, axonometria, beszabályozás kifejezés értelmezése ott lehet gyanakodni. Természetesen az értékesítőnek nem kell feltétlenül értenie a mérnök munkájához, azonban nem árt, ha tudja hol kell keresni a parancsokat, esetleg melyik kiegészítő hozhat megoldást. Lépésről lépésre össze kell állítani, hogyan fognak megszületni a modellek, dokumentációk, legyűjtések, esetleg szöveges vagy számított munkarészek, mert a cél ez, az esetleges szoftverváltás csak eszköz.

A kép az Autodesk tulajdona.

A kép az Autodesk tulajdona.

A tervezés mely szakaszait tudom egyszerűsíteni?

A marketing brossúrák szerint minden szoftver éppen Önnek jelent tökéletes megoldást, aminek nem feltétlenül szabad bedőlni. A rendszer bevezetés során feltérképezett munkafolyamati problémákat egy szoftver-rendszer bevezetésénél orvosolni szükséges a mielőbbi megtérülés érdekében.
Integrált helyiségkönyv, gyártmányrajzok, méretezések, számítások jelentősen képesek csökkenteni a manuálisan és modellfüggetlenül végzett tevékenységek arányát. Vásárlás előtt Partnereinknek képzést és szervezeti belső felméréseket javasolnunk a beszerzés utáni esetleges kellemetlen meglepetések helyett.

A (tervezett nyereség – várható kiadás) / várható kiadás (ROI) képlet hamar megmutatja mire érdemes szoftvert venni, és mire “diákot” hajkurászni. A nyereség oldalon érdemes figyelembe venni a manuális munkából adódó esetleges minőségi kifogások okozta visszatartásokat, kieséseket.

Tudnak ajánlani megfelelő betanítást?

Hangsúly a megfelelőségen van. Nem nagy kunszt 2-3-5 napon keresztül standupolni és mérnököket csak marginálisan érintő látványfunkciókról beszélni. Előre meg kell állapodni az oktatások tematikáiról és össze kell párosítani az elérendő célokkal. A hagyományos tervezést utólagosan követő modellezés továbbra is indokolatlan teher és nem mosandó össze a BIM folyamatokkal!

Tudnak ajánlani megfelelő termék-támogatást?

Kevesen olyan szerencsések, hogy házon belül meg tudják oldani mérnökeik szoftver-támogatását. Nem csak a várható vagy vállalt válaszidő, de a minőség is fontos. Sokszor előre érdemes felkészülni a terméktámogatást nyújtóval szemben támasztott titoktartási és adatvédelmi megállapodásokkal, hogy ne a kritikus pillanatban kelljen ezeket összeszedegetni. Mindig lesznek kérdések, melyek hosszabb átgondolást, minősített anyagokba való betekintés igényelnek.

A kép a THEBIMHUB.COM tulajdona

A kép a THEBIMHUB.COM tulajdona

Milyen szoftvereket használó partnereimmel képzelhető el modell alapú együttműködés?
A szoftvergyártók folyamatosan dolgoznak rendszereik integrációján, ami nem egy egyszerű feladat a különböző igények és szemlélet miatt. A BIM képes termékek használata magától a legritkább esetben jelent elvárt szintű átjárhatóságot. A projektek előkészítési szakaszában elvégzendő vizsgálatok a rendszer bevezetés szerves részét kell képezzék. AZ IFC kiterjesztésben való megegyezés önmagában annyira precíz, mintha az lenne leírva, hogy a terveket dossziéban szállítjuk. A részletek, sémák és típusok ismerete létkérdés a szerződések aláírása előtt.

Ezeket az alapvető talányokat minden BIM tervezést támogató forgalmazónak illik felhoznia, amennyiben erre mégsem kerülne sor, ragadja magához az irányítást! A garantáltan világelső szoftverek és megoldások is okozhatnak meglepetéseket a helyi szabványok, szokásjog, egyedi megrendelői igény esetén. Zárt BIM(-képes) rendszerek (például az Autodesk Revit) esetében az együttműködés és az adatkapcsolatok kérdése általában sokkal egyszerűbb, de nem minden esetben írható elő a szoftverek korlátozása a komfort és biztonság javára.

Ez a problémakör a tervezők és megrendelők között azonosan jelen van. Nem szégyen feltenni a kérdést partnerei felé, ki mit ért BIM alatt és mit tud, vagy akar hasznosítani a tőlünk kapott adatból.

Cégünk a szoftver tanácsadás és értékesítés mellett milliárdos nagyságrend értékben tervez és dolgozik együtt szakági partnereivel gyakran BIM munkamódszerekkel. Amennyiben úgy érzi tapasztalatainkkal, segíthetünk Önnek, forduljon hozzánk bizalommal!

A BIM út és nem cél!

Forrás