Együttműködési megállapodást kötöttek a Visegrádi csoport (V4) építész kamarái

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák építész kamarák vezetői ezért – a Visegrádi csoport nemzetközi összefogásának keretében – 2015. április 24-én együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek középpontjában egymás munkájának támogatása, közös technológiák használata és a folyamatos információcsere áll.

„Az együttműködés egyik kiemelt célja az épületinformációs modellezés (BIM) régióbeli elterjedésének fokozása.” – mondta Makovényi Ferenc a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja. A magyarországi GRAPHISOFT által kifejlesztett épületinformációs modellezés az egész világon forradalmasította az építészeti tervezést, a 3 dimenziós megjelenítést lehetővé tevő ArchiCAD tervező szoftver a világ több mint száz országában az építészek kedvelt eszköze. A BIM megoldás rugalmas, a megrendelő elvárásait messze menőig kielégítő tervezési folyamatot, valamint jelentős költség és időráfordítás megtakarítást eredményez. „A budapesti székhelyű GRAPHISOFT természetesen érdekelt abban, hogy az Open BIM technológia széleskörű használatával a közép-európai építészek versenyelőnyre tegyenek szert.” – mondta Reicher Péter, a GRAPHISOFT Magyarországért felelős vezetője.

Az építészkamarák lengyelországi megbeszélésén a Liget Budapest projekt projektigazgatója, Jelinek Balázs ismertette a Városliget Zrt. részéről felmerülő indokokat és elvárásokat, illetve a beruházás során használt BIM alkalmazásától várt megtakarításokat.

A kamarai vezetők közösen megfogalmazott elvárása és célja, hogy mind a négy aláíró országban a BIM gyakorlati alkalmazását közös erőfeszítéssel segítsék elő, amely jelentősen hozzájárulhat az építészet – és ezen keresztül a beruházások – régióbeli fejlődéséhez.

Az együttműködési megállapodást Jaroslav Šafer a Cseh Építész Kamara alelnöke, Piotr Gadomski a Lengyel Építész Kamara alelnöke és Pavel Kobylański elnökségi tag, Hajnóczi Péter a Magyar Építész Kamara elnöke, valamint Imrich Pleidel a Szlovák építész Kamara elnöke írta alá. A megállapodás három évre szól.

Forrás