Szakmai kirándulás Bécsbe – 2017. június 19.

smart city bécs

Bécs az életminőség, a fenntarthatóság, az innováció, az átlátható e-közigazgatás szempontjából –nemzetközi minősítések alapján – az első tíz helyezett között van a világon. Ilyen kitüntetés az olyan globális trendekkel lépést tartó városoknak jár, mint az energia okos (takarékos) használata, a klímaváltozáshoz alkalmazkodás, a jó környezeti állapot (alacsony zaj- és légszennyezettség), a kiemelkedő kutatási helyek megléte. A város folyamatos fejlesztése mellett párbeszédet folytatnak a lakosokkal, odafigyelnek a mindennapok társadalmi-szociális igényeire, egyebek között a növekvő migrációból óhatatlanul következő súrlódásokra. Bécs két fődíjjal is dicsekedhet: az okos városok között (Smart City Ranking) és az életminőséget értékelő Mercer vizsgálat szerint első helyen áll. Ötödik lett az innovatív városok (Innovation Cities Top 100 Index) és a hallgató-barát városok rangsorában (Best Student City). Az energiafelhasználással, a közlekedéssel és a globális felmelegedés mérséklésével kapcsolatos innovációk kiemelt helyen állnak.

A MABIM célja hazai és nemzetközi jópéldák bemutatása, a BIM alkalmazásának népszerűsítése – ehhez illeszkedik 2017. június 19-re szerveződő egy napos buszos kirándulása.

Szakmai vezető dr. Stocker György elnök

Szervező: Friedmann Ani titkár (szervezési kérdésekben +36.30.288-6149)

Programterv: ami nagyrésze már biztos, leegyeztetve

  • Találkozó/indulás: 2017. június 19. hétfő 6:00 – 6:20 helye: BME K épülete előtti parkoló (1111 Budapest Műegyetem rakpart 3.
  • 10 -12 között –  ÖAMTC központ épület (Wien Erdberg városrészében). Ott lesz két óra az épület megtekintésére, találékozó, eszmnecsere a tervezőkkel.  Egy kis videoösszeállítás az épületről.
  • 12:30 -14:00  Gazdasági Egyetem (WU) Campus – ebéd, majd a a WU Campus Teaching- und Learning Center megtekintése
  • 14:30 – Mivel a következő megbeszélés már 14:30 órakor kezdődik a Bécsi Városházán (ez a pont még bizonytalan), téma a Smart City, BIM,  szabványosítás stb.
  • 17:00 órától pedig az Aspern-Seestadt megtekintése van tervben. Bécs 22. kerületében, Donaustadtban egy új városrész születik, jól megtervezett kerékpár- és gyalogutakkal, terekkel, parkokkal, szívében egy tóval – a bécsi Smart City projektek része. Az Aspern: Die Seestadt Wien az intelligens városfejlesztés legújabb alapelvei szerint épül. Kiváncsian várjuk, mi történt 2015. óta? Indulás az Aspern IQ épülete elöl. Addig is egy video a fejlesztésekről.
  • Érkezés vissza Budapestre (kiindulási helyszinre, BME) kb. 22 órakor.

Mivel ezek a helyszínek elég messze vannak egymástól, ezért az oda-visszautazást is bele kell kalkulálnunk.

Egy egynapos kirándulásba sajnos csak ennyi fér bele, de remélem így is elégedettek lesztek és hasznos lesz számotokra a tapasztalatcsere.

A program akár a MAPASZ 2015-ös bécsi kirándulásának folytatása  is lehet, így várjuk azokat, akik akkor érdeklődtek és szívesen látnák merre fejlődik nyugati szomszédunk.

Költségkalkuláció : 12 000,- Ft / fő

Fizetés: előzetesen kiállított díjbekérő alapján

Tartalma: buszköltség, szakmai vezetés

Max. létszám: 30-40 fő

A kinti konzultáció nyelve elsősorban német, de a tolmácsolást segítik a MABIM kollégái.

Jelentkezési határidő: 2017. május 21-én lezárult.

Ha lemaradt az előregisztrációról, de érdekelné az út, szabad helyek miatt keresse titkárunkat!

Szervező partnerünk:

Bécs Város Külképviseleti Irodája