Házat a nyomtatóból – íme a legextrémebb építési technológiák

Ma már akár 24 óra alatt is fel lehet “építeni” egy házat, a tervekben pedig egyre környezettudatosabb épületek szerepelnek.

Az elmúlt bő egy évtizedben szinte minden a technológia fejlődéséről szólt. Kezdésként ott volt az első iPhone, ami alapjaiban változtatta meg a mobilipart, majd jött a Tesla és az elektromos autók, ami egy több mint 100 éve, szinte változatlan iparágat, az autógyártást gondolta újra. De említhetjük a SpaceX-et, amely az űrkutatásban hozott forradalmat az újra felhasználható rakétával vagy épp a napelemeket, amelyek egyre nagyobb hatásfokkal és főleg egyre olcsóbban termelik számunkra az ingyenáramot.

A technológia fejlődése azonban egy másik, eddig kevésbé szem előtt lévő iparágra, az építőiparra is egyre nagyobb hatást gyakorolt. Azok az építkezési technológiák, amelyek bő 10 évvel ezelőtt még bőven a sci-fi kategóriába tartoztak, az ma már egyre inkább megvalósíthatók, ennek köszönhetően pedig adott esetben nemcsak hatékonyabbá és gyorsabbá, de sokkal környezetkímélőbbé is vált/válik az építkezés.

Házat a nyomtatóból

A kutatók az 1980-as évek óta dolgoznak a 3D-nyomtatáson, ám ahogy a legtöbb fejlesztés, sokáig ennek a kidolgozása is rendkívül lassan haladt. Bár az első ilyen piacképes nyomtatót már az 1990-es években elkészítették, egészen a 2010-es évek elejéig kellett várni arra, hogy a hétköznapi(bb) használatra szánt változat is megfizethetővé váljon. Hamar kiderült: a technológia jóval többről szól, mint jópofa szórakozásról, a 3D-nyomtatás ugyanis elképesztő üzlet, a megfelelő méretű készülékekkel pedig nemcsak sakkfigurákat vagy alkatrészeket, hanem akár házakat is nyomtathatunk.

Az első ilyen tervek egyikét a brit Monolite UK szakembere, Enrico Dinit dolgozta ki, aki 3D-nyomtatott házakat álmodott. A segítségével a szokásosnál négyszer gyorsabban sikerült elkészíteni egy kétemeletes épületet, így már akkor azt jósolták, hogy a technológia forradalmasíthatja az építőipart.

 

Mindez 2012-ben történt, az azóta eltelt öt évben pedig hatalmas volt a fejlődés: 2014-ben amerikai kutatók egy gigantikus 3D-nyomtatót építettek, ami már képes volt 24 óra alatt kinyomtatni egy komplett házat. A technológia ma ott tart, hogy az oroszok már képesek 24 óra alatt egy komplett 37 négyzetméteres házat kinyomtatni, aminek ára alig 3 millió forint. A gyártó szerint a ház – amibe csak az ablakokat és a bútorokat kellett betenni – 175 évig állhat.

Falazógép

Az építőipar számára azonban nemcsak a 3D-nyomtatás képes a jelenleginél jóval gyorsabban és olcsóbban felhúzható házakat készíteni. Az ausztrál Fastbrick Robotics nevű cég egy másik utat választott: nagyjából 1,5 milliárd forintnak megfelelő ausztrál dollárt költött egy olyan robot kifejlesztésére, ami 1000 téglát képes a helyére tenni óránként.

A cég úgy számol, hogy ha egy átlagos házba 15 ezer téglát építenek be, akkor a Hadrian X két nap alatt elkészítené a szerkezetkész épületet. A gépet egy teherautó hátsó részébe szerelik be, így az egész nagyjából akkora helyet foglal, mint egy szemétszállító kocsi. A Hadrian azonban teleszkópos, így a fejlesztők szerint akár 28 méteres magasságig is képes falazni.

Ehhez elég csak a teherautó hátuljába “bepakolni” az alapanyagot jelentő téglát, a betáplált tervek alapján a többit elvégzi a gép. Igaz, minőségbiztosítási okokból a cégnek továbbra is szüksége van egy kőművesre a munkálatok elvégzéséhez, rajta kívül azonban csak a gép kezelője dolgozik a felépítendő házon.

Zöldebb házak

Az építőipar fejlődését azonban nemcsak a technológia, hanem a globális felmelegedés ellen való küzdelem is előre lendíti. Ennek köszönhetően ma már olyan épületeket is képesek megtervezni és felépíteni a szakemberek, amelyekkel a lehető legkisebb lehet az ökológiai lábnyomunk.

A londoni Curl la Tourelle Head Architecture nevű tervezőiroda például Londonban a Temze partjára tervezett egy olyan iskolát, amely a folyó vizéből nyeri a működéshez szükséges elektromos áramot. Mivel a folyó szintje az árapály jelenség miatt 7 métert is változik, az ebből származó energia képes meghajtani az iskolához telepített vízturbinákat.

© Forbes Massie

Az elmúlt években egyre nagyobb teret nyertek azok az építési tervek, amelyekben az épületek megoldást adhatnak a városok legnagyobb problémáira: a növények hiányára. Az elképzelések szerint a jelenleg kihasználatlan háztetőkre komplett parkokat költöztetnének, amelyek segítik megszűrni a levegőben található káros anyagokat, nem mellesleg pedig ismét visszacsempészik a természetet a városba. Ez történt legutóbb például New Yorkban is, ahol a Newtown Creek-i szennyvíztisztító telep ipari épületének tetejét parkosították be a szakemberek.

Forrás