Így terjeszkedik a 3D az építőiparban

Az építészetben most zajló digitalizációs forradalom mélyrehatóbban alakítja át az iparágat, mint amikor a papíralapú tervezésről áttértek a számítógépek használatára a mérnökök. Az új technológiák ugyanis a kivitelezést és az üzemeltetést is új alapokra helyezhetik.

Bár a magyar építőipar pillanatnyi helyzetét a súlyos kapacitás- és munkaerőhiány, valamint a mikro- és kisvállalkozások számbeli túlsúlya jellemzi, már a legmodernebb technológiákat felvonultató megoldások is megtalálhatók a hazai cégek (némelyikének) gyakorlatában. A jövő pedig egyértelműen a 3D-s technológiáké.

Ezek közül az egyik legfontosabb a BIM (Building Information Modeling), melynek lényege, hogy már a tervezési fázisban elkészítik az épület teljes virtuális modelljét. Ez egyrészt a háromdimenziós nézetet jelenti, de nemcsak kívülről, hanem a részletekbe menően is – a csövek, a kábelezések helye, a falak rétegei mind-mind részei a modellnek. Az időfaktort is be lehet tervezni a modellbe, így a kivitelezés során az is nyilvánvaló, mit milyen sorrendben kell építeni. És legalább ennyire lényeges az is, hogy a modell minden egyes eleme bekerül egy jól strukturált adatbázisba.

A BIM haszna az épület életének minden fázisában megmutatkozik. A tervezésnél egyből láthatóvá válnak a problémák; a kivitelezés előtt az adatokból könnyű pontos költségvetést készíteni és a későbbiekben pontosítani; az üzemeltetésnél pedig a karbantartást könnyíthetik meg a pontos modellek. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a BIM nemcsak a tervezők és kivitelezők eszköze: a megrendelői oldalnak is érteni kell hozzá, hogy hatékonyan hasznosíthassák képességeit, és ne kérjenek például olyan részletes adatokat, amelyeket később nem tudnak használni.

Egy másik terjedőben lévő technológia a 3D lézerszkennelés. A technológia segítségével épületek külsejéről és belsejéről lehet olyan nagypontosságú 3D-s modellt készíteni, amely kézi módszerekkel nem vagy csak rendkívül hosszadalmasan lenne megoldható. (Ily módon mérték fel az Operaházat és a sümegi várat is a felújítás előtt.) Az elkészült 3D-s modell pedig alapja lehet a további tervezési munkáknak.

Mindezek a technológiák a szakértők szerint azért is olyan nagy jelentőségűek, mert nemcsak a szakma egy-egy csoportjának munkáját változtatják meg, hanem új alapokra helyezik az értéklánc minden szereplőjének (tervező, beruházó, kivitelező, üzemeltető) kommunikációját. Egy BIM-modellben az építtető annyi és olyan részletet lát, amennyit akar, megszűnnek a hosszas magyarázkodások, félreértések – ez pedig mindenkinek időt és pénzt takarít meg.

Forrás