Készen áll a BIM bevezetésére?

A BIM (épületinformáció-modellezés) bevezetése mellett pro és kontra érvek szólnak. Korábbi cikkünkben már levezettük, hogy miért is éri meg bevezetni a technológiát, de számtalanszor halljuk, hogy „Túl nehéz.” „Túl drága.” „Nincs rá szükségem.” De ezek csak kifogások, nem érvek. Itt van 5 érv bizonyítékul, hogy már felkészült.

1. Már a BIM alapján gondolkodik

Lehet, hogy nem tudja, de már most is használja a épület-modellezést – az épületinformáció részt mindenképpen. Egy épület tervezésekor nem 2D vonalakban gondolkozik. Valódi objektumokat – falakat, ablakokat, ajtókat, szinteket képzel el. Tudja, hogyan illeszkednek, milyen kapcsolatban vannak egymással, és mely elemek támasztják meg a többit. Tudja, mi a helyzet? A BIM is így gondolkodik. Mivel a BIM objektumalapú, a modellje minden eleme „tudja” magáról, hogy micsoda. A falak falakként, az ajtók pedig ajtókként viselkednek. Nem csupán vonalhalmazok. Ez azt jelenti, hogy a valós viselkedésüknek megfelelően kezelheti az elemeket, ráadásul logikusan követik a tervezési munkafolyamatát.

2

2. A BIM javítja a koordinációt

Az építőipar bármely területén – az építészeti tervezés, a mérnöki tervezés vagy akár a kivitelezés során – a térben kell látnia, hogy mi történik. Ha tervrajzán elmozdít egy falat, tudnia kell, mi történik a homlokzatokkal. Ha megváltoztatja födémgerendák méretét, tudnia kell, hogyan befolyásolja ez a metszeteket. A BIM olyan élő metszetekkel és homlokzatokkal segíti munkáját az ilyen műveletek során, amelyeken azonnal megjelennek a más nézetekben végrehajtott változtatások. Igen, előfordulhat, hogy egy-egy változtatást több nézeten is meg kell keresnie, de azonnal látni fogja a változtatásokat – és ezzel rengeteg értékes időt takaríthat meg.

3. A BIM gondoskodik a részletekről

Az élő metszetkoordináción kívül a BIM a rajzkészlet rendben tartásával kapcsolatos feladatokban is segít. Meg kell változtatnia egy részletszámot? Nem jelent problémát: egyszerűen változtassa meg a tervlapon, a szoftver pedig frissíti a többi helyen. Ez természetesen ugyanígy működik a lapszám megváltoztatása vagy a rajzlista frissítése során is. (Csak gondoljon bele, nem kell többé a laplista frissítésével vesződnie!) Mi a helyzet a tervrajzok vagy részletek léptékének módosításakor? Ez sem jelent problémát! Egyszerűen válassza ki a léptéket a listából, és az összes feliratozás (megjegyzések, méretek, kitöltési minták) automatikusan a megfelelő méretet veszi fel.

3

4. A BIM az üzletnek is jót tesz

A BIM már nem új technológia. A Revit szoftver tulajdonképpen már tíz éves múltra tekinthet vissza (bár nem biztos, hogy felismerné a legkorábbi verziókat, ha összehasonlítaná a szoftver mai formájával). Használatának terjedésével valószínűleg egyre több BIM kérést kap ügyfeleitől. Képzelje el, hogy azt válaszolhatja: „Hogyne, mindig 3D-ben modellezek.” Le lennének nyűgözve?

És ez nem csak a dokumentációról szól. Ha 3D-ben modellezi az épületet, akkor már el is készült a látványtervek forrása. Használhatja a szoftveren belüli nézeteket, de akár egyéb szoftverek vagy szolgáltatások segítségével is készíthet a prezentációkhoz megfelelő minőségű grafikákat – közvetlenül a modellből.

Az építőipart egyre inkább a technológia vezérli, és a BIM segít önnek lépést tartani ezzel.

1

5. A BIM egy megtérülő befektetés

Félreértés ne essék: a BIM munkafolyamatra való átállás valóban egy befektetés, mind az idő, mind a pénz szempontjából. Igen, tanulást igényel. Igen, a kezdetekben biztosan a megszokottnál több időt fog eltölteni a modell elkészítésével. Igen, többe kerül, mint a most használt 2D CAD program. De mennyit ér az ideje?

Ha elosztja a szoftver árát az egy év alatt a megspórolható órák számával, akkor könnyen kiderülhet, hogy a kezdetben drágának tűnő vásárlás valójában kiváló ár-érték arányt jelent. A kezdeti beruházás után pedig különösen igaz az, hogy a szoftverkarbantartás/szoftverkövetés ára mindössze néhány órányi munkadíjával egyenértékű. Ez hosszú távú gondolkodást igényel, hiszen időt kell szánnia a tanulásra, mielőtt munkájával időt tudna spórolni. Ne feledkezzen meg azonban az idő megtakarításának más módjairól se. Minden, a tervezéskor megoldott koordinációs probléma egyel kevesebb telefonhívást jelent majd önnek a terepen.

Lépést tarthat a legmodernebb technológiákkal, modellekkel és képekkel nyűgözheti le ügyfeleit és a 3D munkafolyamat minden előnyét élvezheti – az épületinformáció-modellezés egy megtérülő befektetés.

Forrás: autodesk