Konklúzió a 3D modellezés itthoni használatáról

A felmérés célja az volt, hogy megismerjük a magyarországi helyzetet, mennyire és mire használják a 3D mérnöki modelleket a különböző szakmákban.

Az általunk összeállított kérdőívet 21 napon keresztül lehetett kitölteni. Több fórumon is meg lett hirdetve, ezúton is köszönjük a MABIM (Magyar BIM Szövetség) és a Koos.hu szaklapnak, hogy támogatták a felmérést.

Kiktől kaptunk visszajelzéseket?

Maga a kérdőív 30 kérdésből állt és az alábbi ábrán látható, hogy mennyi idő alatt töltötték ki az olvasóink.

Látogatások forrása, kitöltés ideje

Az első részben a kitöltőkre voltunk kíváncsiak, milyen cégnél, milyen pozícióban dolgoznak. A legtöbben mikro és kisvállalkozásokban dolgoznak. Válaszadók 84,7 %-a 50 főnél kevesebb alkalmazottat képviselő cégtől voltak és mindössze 7,1% képviselte a nagyvállalatokat.

Válaszadók vállalatainak mérete

A képviselt vállalatok 58,8%-a tervezéssel foglalkozik, 22,4% építéssel, kivitelezéssel. A kitöltők között gyártással és oktatással foglalkozó cég munkavállalói is voltak, a legtöbbjük műszaki munkakörben dolgozik. Ami érdekes, hogy nem jutott el a kérdőív az üzemeltetőkhöz, karbantartókhoz, de a legközelebbi hasonló felmérésnél koncentrálni fogunk arra a területre is.

Milyen tervdokumentációkkal rendelkeznek, mit tartanak fontosnak?

A kérdőív második részében a meglévő dokumentációkra, a 3D modellezésre fókuszáltunk. A következő eredményeket kaptuk: a vállalatok több mint felénél a meglévő dokumentumok aktualizáltak, valóságot tükröznek, azonban több mint 15%-ánál 5 évnél régebbiek a tervdokumentumok. A kitöltök több mint 85 %-a fontosnak tartja a megbízható, naprakész terveket. Részletezve is megkérdeztük, hogy mit tekintenek fontosnak a 2D-s, vagy 3D dokumentációban. Kimagaslóan fontosnak ítélték azt, hogy a különböző szakágak egy közös platformon tudjanak dolgozni, és hogy ismerjék a tartószerkezetek méreteit, helyzetét. Több mint 68%-a kitöltőknek kiemelt jelentőségűként minősítette a meglévő dokumentáció szerkeszthetőségét.

1 2 3 4 5
Bontásokhoz tömegszámítások 9,4% 15,3% 37,6% 17,6% 20%
Értékesítésnél, bébeadásnál támogatás 9,4% 17,6% 28,2% 28,2% 16,5%
Gépészet, szerelvények mérteteinek és helyzetének ismerete 0 3,5% 12,9% 31,8% 51,8%
Közös tervezés biztosítása (építész, gépész, víz-, gáz-, közmű) 0 0 3,5% 22,4% 74,1%
Szerkeszthetőség 1,2% 1,2% 1,2% 28,2% 68,2%
Szerkezetek méreteinek (pl. fal-, födémvastagság) és helyzetének (pl. dőlésszög, elhajlás) ismerete 0 1,2% 2,4% 18,8% 77,6%
Tartószerkezet méreteinek és helyzetének ismerete 0 0 3,5% 16,5% 80%

Mi lehet fontos egy tervdokumentációban?

Egyöntetűen kijelenthetjük, hogy mindenki annak örülne, ha a meglévő tervek a valóságot ábrázolnák, melynek segítségével tisztában lennének a létesítményeikkel.

3D modellezés, BIM ismerete, használata hazánkban

Arra a kérdésre, hogy mit használnak és mit terveznek használni a jövőben a következő válaszok érkeztek: a 2D és 3D dokumentációt egymás mellett használják a válaszadók. Kimutatható, hogy a 3D modelleket kevesebben (68,2%) használják, de az is látható, hogy akik még nem használják, azok nagy része fontosnak tartaná a későbbi bevezetését. A BIM-et, az épületinformációs modellezést jelenleg még alig 16% használja, de több mint 27% tervezi a bevezetését a közeljövőben. A létesítményüzemeltetés (CAFM) még gyerekcipőben jár Magyarországon, a válaszadók 49,4% szerint nem is fontos ez a terület.

Célunk volt annak kiderítése is, hogy a 3D modellt használók között, milyen formátumú modelleket használnak. Ezeknél a kérdéseknél több formátumot is megjelölhettek a válaszadók, a legtöbben a .pln, a .dwg típust választották, de nagyon sokan külön is megírták a felsorolásban meg nem jelölt formátumot. Ami kimaradt a mi listánkból: .obj, .ifc., .rvt, .3ds. A szoftverek közül legtöbben a ArchiCAD és AutoCAD megoldást használják, emellett többen szeretnék használni a Revit, SolidEdge és a Nemetschek Allplan szoftvereit.

A tervezés mellett a kivitelezők és alkalmanként a karbantartás, üzemeltetés munkatársai is kapcsolatba kerülnek a 3D modellekkel. A meglévő 3D modellek több mint 64 %-a folyamatosan aktualizálva van, de még mindig van majd 15%, ahol több mint 1 éve nem frissítették a modelleket.

A 3D modell vizuális átláthatósága a többség szerint felgyorsítja a különböző döntési, kivitelezési folyamatokat, ennek ellenére 45%-a szerint több mint 2 év kell ahhoz, hogy a 3D modell használata általánossá váljon hazánkban.

Mikorra válhat általánossá a 3D modell Magyarországon?

Mint már feljebb kifejtettük, a BIM még nem olyan ismert és elterjedt Magyarországon. Rákérdeztünk arra, hogy mennyire van tervben a BIM bevezetése a vállalatoknál és a kitöltők 35%-ánál tervben van a bevezetése, de ezzel szemben 28%-a nem tud arról, hogy a vállalatnál tervezik-e a megoldás alkalmazását. Ezzel szemben a következő kérdésre kapott válaszokból azt szűrtük le, hogy a BIM használatától sok előnyt várnának, ezek közül kiemelkedett a „kevesebb információkérés(RFI), hiba és átdolgozás”, a „munkafolyamatok és jóváhagyások felgyorsulása” és a „tervezés és megfelelés elemzésének megkönnyítése”.

CAFM-et, azaz számítógéppel támogatott létesítményüzemeltetést, vagyonmenedzsmentet támogató rendszert mindössze a válaszadók 4,7%-a használ jelenleg, náluk a fő feladatok a projektek nyomon követése, hibanaplózása, a karbantartás támogatása, a létesítményelemek mennyiségi számszerűsítése és állapotrögzítése.

CAFM rendszer milyen feladatokat lát el?

A felmérés végén kíváncsiak voltunk a jövőre, a vállalatok ismert fejlesztési tervei között megtalálhatóak az átalakítások, felújítások, az energia megtakarítási tervek, a karbantartási folyamatok egyszerűsítése.

Utolsó kérdésünk arra irányult, hogy képet kapjunk arról, honnan tájékozódnak az olvasóink. Az információkat elsősorban az internetes keresőkből és a munkatársaktól, ismerősöktől szerzik. A dobogó harmadik fokára a különböző szakmai újságok és az online médiák kerültek, melyekre név szerint is rákérdeztünk. Legtöbben az epiteszforum.hu, a Koos.hu, a Metszet és a Mérnök Újság oldalairól tájékozódnak.

3D modellezés és a BIM - információk szerzése

Milyen következtetéseket vontunk le a felmérésre kapott válaszokból?

A kérdőív segítségével megközelítőleg képet kaptunk a magyarországi 3D modellezésről, a BIM használatáról. A 3D modellezéssel legtöbben már találkoztak és használják is, de még itt sem mondható az, hogy a többségre ez érvényes. Látható, hogy még nem érzik, nem értékelik a BIM, az épületinformációs modellezés előnyét.

A célunk és a jövő kihívása az, hogy minél nagyobb közönség ismerje meg az intelligens 3D modellekben rejlő többletet, a BIM, az épületinformációs modellezés hasznát és a jövőt, mely véleményünk szerint a CAFM, a számítógéppel támogatott létesítményüzemeltetést és vagyonmenedzsmentet jelenti.

Októberben ennek támogatásaként elindítunk egy 10 részes sorozatot, mely többek között következő témákat fogja körbejárni:

  1. Mi a különbség a 2D-s dokumentáció és a 3D modell között? 3D modell története

  2. Hogyan készítjük a 3D információs modellt?

  3. 3D modellezés előnyei az építészek és a mérnökök számára

  4. Milyen problémák kezelésénél nyújt támogatást a 3D modell?

  5. Műemlékek és a 3D modell kapcsolata

Reméljük olvasóink a 10 részes cikksorozat végére átfogóbb képet kapnak a 3D információs modell, a BIM és a CAFM megoldás előnyeiről. A sorozatra a következő linkre kattintva iratkozhat fel: Feliratkozás a 10 részes sorozatra

Amennyiben további kérdése van a felméréssel, a kapott eredménnyel kapcsolatban, jelezze nekünk a következő email elküldésével: Információk a 3D modellezéssel kapcsolatos felmérésről

Kapcsolat

OCUPLAN SCHWEIZ GMBH
In der Chalen 2, CH-8123 Ebmatingen, Svájc
Fix: +41 44 9805258 | Mob: +41 79 3484178
3d@ocuplan.ch

OCUPLAN DIVÍZIÓ BURKEN KFT
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54., Magyarország
+36 1 415 0220
3d@ocuplan.com

Forrás