Szakmai kirándulás Bécsbe – 2017. június 19.

Bécs az életminőség, a fenntarthatóság, az innováció, az átlátható e-közigazgatás szempontjából –nemzetközi minősítések alapján – az első tíz helyezett között van a világon. Ilyen kitüntetés az olyan globális trendekkel lépést tartó városoknak jár, mint az energia okos (takarékos) használata, a klímaváltozáshoz alkalmazkodás, a jó környezeti állapot (alacsony zaj- és légszennyezettség), a kiemelkedő kutatási helyek megléte. A város folyamatos fejlesztése mellett párbeszédet folytatnak a lakosokkal, odafigyelnek a mindennapok társadalmi-szociális igényeire, egyebek között a növekvő migrációból óhatatlanul következő súrlódásokra. Bécs két fődíjjal is dicsekedhet: az okos városok között (Smart City Ranking) és az életminőséget értékelő Mercer vizsgálat szerint első helyen áll. Ötödik lett az innovatív városok (Innovation Cities Top 100 Index) és a hallgató-barát városok rangsorában (Best Student City). Az energiafelhasználással, a közlekedéssel és a globális felmelegedés mérséklésével kapcsolatos innovációk kiemelt helyen állnak.

A MABIM célja hazai és nemzetközi jópéldák bemutatása, a BIM alkalmazásának népszerűsítése – ehhez illeszkedik 2017. június 19-re szerveződő egy napos buszos kirándulása.

 

Bécsi tapasztalatcsere a Magyar BIM Szövetséggel

„Building Information Modeling“ (BIM) témakörben

A vezetés, a megbeszélések nyelve: angol, de a MABIM kollégái segítik a fordítást.

6:00 Találkozó Budapesten a BME K épülete előtt, ahonnan a busz indul, ide is érkezünk vissza. 

1111 Budapest Műegyetem rakpart 3.

Bécsi programok:

09:45 Találkozó Katharina Bienerttel és Anna Pruchával, az Eurocomm-PR bécsi kollégáival Wien Erdberg városrészében, az ÖAMTC-központ bejáratánál

10:00 Találkozó és az ÖAMTC-központ épületének bemutatása. A beszélgetésen részt vesz Christoph Pichler és Johann Traupmann, a Pichler & Traupmann Architekten ZT GmbH építésziroda ügyvezető igazgatói és egy építész munkatársuk, Barbara Jarmaczki, illetve Erich Kotroczo, a SIDE – Studio for Information Design GmbH ügyvezető igazgatója.

ÖAMTC-központ Wien Erdberg Baumgasse 129.A-1030 Bécs

12:00 Találkozó vége és utazás a Gazdasági Egyetem (WU) Campusára.

12:30 Ebéd a „Das Campus“ étteremben

13:30 A WU Campus Teaching- und Learning Center megtekintése

az osztrák szakemberek által vezetett csoportok maximális létszáma 25 fő, ezért két csoportra oszlunk –  – az egyik először a Learning Centert, a másik a Teaching Centert nézné meg, majd fordítva.

14:30 Utazás a következő program helyszínére (A találkozó helyszíne még egyeztetés alatt )

15:00 Találkozó DI Christoph Eichler úrral (Office for Digital Engineering), az osztrák BIM standard egyik jeles képviselőjével

Österreichischer BIM-StandardA6241 (2015.)

16:15 Találkozó vége és utazás az Aspern-Seestadt városrészbe

17:00 Találkozó a Wien 3420 Aspern Development AG közönségmenedzsmentjének egyik képviselőjével az Aspern IQ épülete előtt, városnéző séta a Seestadt Aspern városrészben, smart-megoldások és projektek bemutatása.

Megjegyzés: A beszélgetés angol nyelven történik.

18:30 A bécsi találkozó vége, irány haza Budapestre.

Cca. 22:00 érkezés haza Budapestre. az egyetem elé.

MABIM szervezők:

Dr. habil. Stocker György, a Magyar BIM Szövetség elnöke, a Budapesti Műszaki Egyetem docense

M +36 (30) 230 2604

Friedmann Lajosné, a Magyar BIM Szövetség titkára

M +36 (30) 288 61 49

Résztvevők: kb. 48 további résztvevő (építészek, oktatók, önkormányzati képviselők, kivitelező cégek stb.)

Bécsi szervezés: