Szuperszkenner a Lechnerben

Az országban egyedülálló szkenner segíti a digitalizációs munkát a Lechner Tudásközpontban. A szkennerek nagyágyúja, mely az értékmentés minden igényét kielégíti, méretében is tekintélyes. Ez szükséges is, hiszen a pénzérme nagyságú apró tárgyaktól az A0 méretű tervrajzokig bármit képes egyetlen lehúzással digitalizálni, akár festményeket is, a keret eltávolítása nélkül.

Levéltárak, múzeumok speciális igényeire is felkészült szkennerek kerültek használatba a Lechner Tudásközpontban. Egy közülük unikum, mivel ez az egyetlen darab található belőle az egész országban. Kisebb testvére a Parlament levéltárában teljesít szolgálatot. A síkágyas szkenner a nagyméretű anyagok digitalizálása mellett a muzeális értékű állományok képpé alakítására is alkalmas. Az új szkenner az árboc-szerű tengelytornyán elhelyezett lefelé néző, motorosan állítható kamerája segítségével egy A0 méretű tervlapot ugyanolyan, 600 dpi-s optikai felbontással képes egyszerre beolvasni, mint egy A4-es papírt, vagy egy százforintos érmét. Legnagyobb szkennelési mérete 1250×850 milliméter és akár 1000 dpi-s felbontásra is képes. Az elmúlt 70 év hazai építésműszaki tervdokumentációját 6500 m2-en tároló Lechner Dokumentációs Központja, valamint az országban megvalósított uniós projektek iratait elektronizáló Digitalizációs Központ tárt karokkal fogadta és azonnal használatba is vette az új szkennereket a Tudásközpontban megvalósuló DOKIR projektben.

 

Az általánosan ismert és használt görgős adagolóval rendelkező, áthúzós szkennerek a régi dokumentumokban, tervekben, könyvekben sérülést okozhatnak, vagy ezzel szkennelésük egyáltalán nem is lehetséges. Az új szkenner azonban nem csak a sima és lapos papírokat, de a testesebb tárgyakat, a Lechnerben jellemzően előforduló hajtott, száraz, sarkainál merev pausztervet, kartont, könyvet, térképet, vagy akár keretezett festményt, rézkarcot is maximális óvatossággal mégis tökéletes felbontásban, zajmentesen képes digitalizálni, a legszigorúbb nemzetközi szabványoknak megfelelve. A vízszintes lapra helyezett műtárgyat ugyanis felülről semmi nem lapítja, hanem vákuum szívja a sima felszínre, ha ez szükséges. A felülről érkező kamera egy A0-s dokumentum teljes szélességében képes a HD minőségű képrögzítésre. Ha egy gomb méretű pénzérme, vagy pecsét digitalizációja a cél, nagyon sokat számít, hogy a domborulatok láthatóak legyenek. A környezeti fény ebben nem mindig nyújt megfelelő segítséget, de a szkenner jobb és bal oldalán is rendelkezik világítással, melyeket külön-külön, vagy együtt használva a műtárgy felületének minden redője és rovátkája pontosan láthatóvá válik.

A francia gyártmányú, nagyméretű készülék mellett figyelmet érdemel a szintén most beszerzett német önkiszolgáló könyvszkenner és a szintén német lapáthúzós színes nagyformátumú szkennerek is. Az önkiszolgáló könyvszkenner V-alakú könyvbölcsővel is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az állományvédelmi okokból 180 fokig nem nyitható könyvek digitalizációjára is alkalmas. A könyvbölcsőbe enyhén nyitott állapotban behelyezett kötetlapokat is torzulásmentesen szkenneli. Az említett lap-áthúzós nagyformátumú szkennereknél a felső görgősor magassága motorosan föl-le állítható, ami vastag kartonok szkennelését is lehetővé teszi.

A szkennerek az Európai Unió Európai Szociális Alapja és Magyarország költségvetése a Széchenyi 2020 keretében társfinanszírozásban megvalósuló E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00038 azonosítószámú és a 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú projektek keretében megvalósuló digitalizációs munkát segítik.

Fotó: Kis Ádám/Lechner Tudásközpont

Forrás