Több tucat új, hazai Okos Város megoldás!

Több mint harminc magyar projekttel frissült a már angol nyelven is elérhető Okos Város Online Példatár. A Lechner Tudásközpont áprilisban indított weboldala hazai és nemzetközi jó gyakorlatokon keresztül mutatja be, hogy az okos város projektek nem csupán technológiai megoldásokat jelentek, hanem olyan, mindenki számára elérhető fejlesztéseket és szolgáltatásokat is, mint a GreenGo közösségi autómegosztó szolgáltatás Budapesten.

Az okos város fejlesztésekre irányuló kreatív ötleteket és megoldásokat összegyűjtő, térképes keresőfelülettel ellátott Okos Város Online Példatárat indított áprilisban a Lechner Tudásközpont. A nemzetközi szinten is egyedülálló, nyilvános példatárban nem csak hazai, hanem akár dél-amerikai vagy ázsiai jó gyakorlatok között is böngészhetünk. A már angolul is elérhető, folyamatosan frissülő Okos Város Online Példatár repertoárja több mint harminc magyar projekttel gyarapodott.

Terézváros helytörténeti és információs térképe új lehetőséget tartogat a belvárosi épületek csodálóinak. A térképen böngészve megtudhatjuk a kerület házainak építési évét, tervezőjét és a képgalériában különböző szemszögből megtekinthetjük a kijelölt épületeket.

A nemzetközileg is sikeres Guide@hand turisztikai mobilalkalmazás segítségével helyi szolgáltatásokról, látványosságokról és eseményekről kaphatunk térképes alapon összegyűjtött információt. Előre kiválasztott kategóriákban (egyetemi campusok, zene, sport), tájegységek szerint vagy akár speciális események (pl. Múzeumok Éjszakája) profiljára szűrve is kereshetünk.

A LEGO Nyíregyházi gyára az üzem fejlesztését követően újfajta, ökologikus szemlélettel rendezte a környezetét. A gyep, a városokban megszokott vízigényes, tájidegen növények és parkkialakítás helyett a gyár 26 hektáros területét az eredeti ökoszisztéma és növényvilág helyreállításával tették rendbe, figyelembe véve a helyi állatvilág „lakhatási igényeit” is. Hosszú távon így biológiailag önfenntartó, zöld környezet jöhet létre, ezzel csökkentve az ipari funkció ökoszisztémára és klímaváltozásra gyakorolt hatását.

A GreenGo autómegosztó szolgáltatás 45 elektromos autóval indult el Budapesten, amelyet a felhasználók az okostelefonon keresztül foglalhatnak le. A bérlés kezdete és vége egy kijelölt zónában lehetséges, azonban az autót a zónán kívül is lehet használni. A nap 24 órájában rendelkezésre álló autókat lemerülésükig lehet bérelni. Használat után automatikusan lehet bankkártyával fizetni a percalapú díjazást.

Az okos város fejlesztések nem pusztán technológiai megoldásokat jelentenek, hanem többek között az életkörülmények, az emberek, a gazdaság, a kormányzás, a környezet és a közlekedés fenntartható, komplex fejlesztését is.

Képek forrása:
Terézváros helytörténeti és információs térképe
Guide@Hand
LEGO Nyíregyházi gyára
GreenGo