Barcelona a világ legokosabb városai között

Ha Barcelonában dugó van, másképp váltanak a közlekedési lámpák, és szenzor jelzi, ha megtelt a köztéri kuka.

2015-ben Barcelonát választotta a világ legokosabb városának a Juniper Research. De mégis mit jelent ez?

A spanyol városban évekkel ezelőtt rájöttek, hogy a forgalmi dugók 25-30 százalékát a parkolóhelyet kereső, körbe-körbe keringő autósok okozzák. Ezért mindenhová szenzorokat telepítettek, amelyek egy központi adatbázisba továbbítják, hol van épp üres parkolóhely. Az autósok egy mobilos applikációban azonnal látják, merre érdemes keresgélniük.

De a szenzorok nem csak a parkoláskor tesznek jó szolgálatot. Állandóan figyelik a forgalmat is, és ha valahol dugó kezd kialakulni, a rendszer automatikusan áthangolja a közlekedési lámpákat. Így ott, ahol feltorlódnak a kocsik, zöldet kapnak, és így gyorsan megszűnhet a torlódás.

Így működik a rendszer:

1

Ehhez persze rengeteg szenzor és kamera kell, amiket Barcelonában az utak mellé telepítettek.

De a hasonló “okos” rendszereknek akár a parkolóórák, a mobilok, a kocsikba szerelt GPS-ek, vagy a modern LED-es lámpák chipjei is küldhetnek adatokat.

DOTParkingSlide

A barcelonai lámpák egyébként szintén “kiokosodtak”. Érzékelik, milyenek a fényviszonyok, és mindig a napszaknak megfelelő a fényerősségük. Emiatt az amúgy is környezetbarát LED-izzók még több több energiát takaríthatnak meg, vagyis spórolhatnak a városnak.

Ugyanezt a célt szolgálja az is, hogy a lámpák érzékelik, mikor közelít gyalogos, és csak akkor kapcsolnak teljes fényerőre, ha tényleg van, akinek szüksége van rá. A helyi szolgáltató szerint ezzel a módszerrel 40-60 százalékos megtakarítást lehet elérni.

VIDEÓ: Így okosodnak a LED-lámpák:

A városban kizárólag szelektíven gyűjtik a szemetet, és a köztéri kukák egy részébe is szenzor került. Ez érzékeli, ha a kuka megtelt és értesíti a kukás céget, így időben ki tudják üríteni a szemetest.

Emellett Barcelonában 500 ingyenes töltőpontból álló hálózatotot építettek az elektromos kocsiknak.

dise-wifi-parc-cervantes-30-9-10-vz-01

És még egy plusz pont: a városban szinte mindenhol van ingyen wifi. Összesen 700 helyre a nagyobb csomópontokba, kereszteződésekbe, lámpaoszlopokba és épületekbe telepítettek routereket. Az ingyen wifit apró kék táblák jelzik, és szinte Barcelona teljes belvárosát lefedik vele.

A világ 5 legokosabb városa:1. Barcelona, Spanyolország

1 barcelona

2. New York City, Amerikai Egyesült Államok

2 new york city

3. London, Egyesült Királyság

3 london

4. Nizza, Franciaország

4 nice

5. Szingapúr

5 songapor

Magyar város egyelőre nincs a TOP5-ben, de Budapesten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen is egyre gyakrabban téma az “okos város” koncepciója. Egyre több magyar településen cserélik LED-es lámpákra a hagyományos lámpákat. Amellett, hogy ezek sokkal környezetbarátabbak és nagyobb biztonságot adnak a közlekedőknek, tartalmaznak egy-egy chipet is. Márpedig, ahogy a külföldi példákon is látszik, ezekhez sokféle szenzort kapcsolhatnak, és nálunk ugyanúgy segíthetik majd az üres parkolóhelyek megtalálását, vagy a dugók kialakulásának megakadályozását, mint Barcelonában.

A Központi Fizikai Kutatóintézet budapesti telephelyén egyébként már most működnek olyan “felokosított”, napenergiát használó LED-lámpák, amelyek akkor kapcsolnak teljes fényerőre, ha autóst vagy gyalogost érzékelnek. Bizony, a jövő már nálunk is elkezdődött… 🙂

Forrás