A BIM jövője

Egyetlen fejlesztés sem volt képes annyira megváltoztatni az építőipart, mint az épületinformáció-modellezés (BIM), amely rendkívül gyorsan teret nyert az építészeti, mérnöki és kivitelezési vállalkozásokban. A BIM gyors térhódítása azt jelenti, hogy öt éven belül alapvető eszközzé fog válni.

A cégek számára az fogja jelenteni a kihívást az elkövetkezendő években, hogy tisztában legyenek a BIM következő generációjának a fejlődési irányával, kihasználják az előnyeit, és felmérjék, hogyan mozdítja előre vállalkozásukat. Egyszerűbben fogalmazva: ha a BIM használata ma versenyelőnyt jelent a piacon, akkor mi fog történni ezzel az előnnyel, ha mindenki elkezdi használni ezeket a megoldásokat? Át kell gondolni, hogy a BIM megoldásokat hogyan vezették be az elmúlt 10 évben, majd ezt össze kell vetni a felhőalapú és mobiltechnológiák fejlődésével, így képet alkothatunk arról, hogy hogyan fog kinézni az építőipar jövője.

A BIM egy intelligens, modellalapú folyamatként határozható meg, amely az építőipari és az infrastruktúra-projektek gyorsabb, gazdaságosabb és környezetkímélőbb kivitelezéséhez és kezeléséhez nyújt segítséget. A BIM egymást kiegészítő megoldások hatékony készletével jeleníti meg és szimulálja a projekteket, teszi hatékonyabbá a dokumentálást és a rajzolást, kezeli az adatokat, és segíti elő a projektekben részt vevő személyek együttműködését. Számos előnyt biztosít a projekt teljes élettartama során a tervezők, kivitelezési szakemberek és tulajdonosok számára.

A BIM „I”-je, vagyis az információ, rendkívüli értékkel bír a teljes projektcsapat számára. A feladat annak meghatározása, hogyan lehet az információkat úgy elosztani a csapat tagjai között, hogy élni tudjanak az előnyökkel. A projektcsapat minden egyes tagjának adott információra van szüksége a feladata elvégzéséhez. Emellett nem egyszerűen a megfelelő információra van szükségük, hanem a legfrissebb információra. Ez az a pont, ahol a felhőalapú technológia belép a képbe.

Hozzáférés és együttműködés a felhőben

A felhő két fontos elemmel bővíti az építőipari projekteket: a hozzáféréssel és az együttműködéssel. A felhő először is elérhetővé és hozzáférhetővé teszi a BIM-adatokat a teljes projektcsapat számára, mivel függetlenné teszi azokat az egyéni munkaállomásoktól. Amint a felhőben vannak, az adatok a megfelelő hozzáférés-szabályozás alkalmazásával biztonságosan megoszthatók a projekt résztvevőivel.

A felhő második, még inkább átütő erejű jellemzője az, hogy képes szerkezetbe foglalni a projektek adatain alapuló együttműködést. A hagyományos együttműködési gyakorlat az egymástól távol eső szakágak – építészek, mérnökök, fő- és alvállalkozók – mindegyikét bevonja, aszimmetrikus módon osztva meg közöttük a modelleket. Mivel a modell különböző verzióin bármikor dolgozhatnak a projekt résztvevői, a modellt mindenki helyileg tárolja. Ez a megközelítés csökkenti a hatékonyságot, és azzal a kockázattal jár, hogy a résztvevők által használt modellek és az azokban található információk egyre kevésbé lesznek összhangban.

A felhő úgy oldja meg ezt a problémát, hogy a szükséges információt egy központosított és felügyelt környezetben teszi elérhetővé a megfelelő személyek számára. Ahogy a projektadatok frissülnek, a módosítások sokkal gyorsabban válnak elérhetővé a tervezési és kivitelezési csapatok számára. A csapattagok összehangolhatják a tervmódosításokat, mivel az érintett terület navigálható, 3D modelljére mutató hiperhivatkozásokat küldhetnek egymásnak ahelyett, hogy manuálisan osztanák meg vagy cserélnék ki egymás között a modelleket.

Információk eljuttatása a terepre

A mobilitás alapvetően a felhő hozzáférhetőségének a kiterjesztése. Mihelyt az adatok központosítva lettek, és a projekt összes résztvevője eléri azokat a felhőben, a következő kihívás az adatok eljuttatása azokhoz, akiknek a leginkább szükségük van rájuk. Hiszen a kivitelezés a terepen zajlik, nem az irodában. Ezért rendkívül fontos, hogy eljussanak a munkaterületre azok az értékes adatok, amelyekhez a projekt élettartama során az összes résztvevő hozzájárult.

Mihelyt az információk elérhetővé válnak a kivitelezés helyszínén, a szakemberek további adatokkal bővíthetik a projektet, és ezeket az adatokat folyamatosan felhasználhatják, nyomon követhetik, kezelhetik és naprakész állapotban tarthatják egészen a kivitelezési folyamat végéig. Ez egy kulcsfontosságú lépés a projekt átadásának az előkészítésében, illetve jövőbeni működtetésében és karbantartásában.

A gazdasági szükségszerűségek miatt az építőipari szakemberek egyre összetettebb tervekkel, egyre kisebb költségvetéssel és szigorúbb határidőkkel dolgoznak. A cégek folyamatos nyomás alatt állnak, és kénytelenek átgondolni működésüket, illetve a projektek kivitelezésének a módját. A BIM, a felhőalapú számítástechnika és mobilitás használata sikerre vezetheti a cégeket, és felkészíti őket arra, hogy megbirkózhassanak a jövőbeni problémákkal.

Forrás: Mark Fritts, az Autodesk iparági marketingért felelős részlegének igazgatója

Forrás