Ifj. Kistelegdi István – a MABIM alapító tagja – Gábor Dénes-díjat kapott

Első tervező építészként kapott díjat Kistelegdi István építészmérnök, a Pécsi Tudományegyetem tanára úttörő jellegű, a tudományos, kutatói, oktatói és építészeti esztétikai értékrendet egyben tükröző új oktatási szemlélet kialakításáért, és annak sikeres bevezetéséért a magyar felsőoktatásba.

Negyedszázada adják át a Gábor Dénes-díjakat, elsősorban mérnökök, innovátorok, fizikusok kapják. Eddig Rubik Ernő (1995) és Losoczi Áron (2011) kapták meg a díjat építészek közül, azaz Ifj. Kistelegdi István személyében az első tervező építész kap ilyen díjat, természetesen ő is tudományos, innovációs tevékenységéért. Az elismeréseket Kövér László és Gyulai József mellett Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztérium államtitkára, V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke és Józsa János, a BME rektora adta át a Parlament Felsőházi termében.

Az MTI híre még tudatja:
A Gábor Dénes-díjat 1989-ben alapította a Novofer Alapítvány a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerésére. A 27. alkalommal kiosztott díjban eddig 203-an részesültek az IT-távközlés, a gépipar, az energetika, a vegyészet és a gyógyszeripar, a mezőgazdaság és a biotechnológia, valamint az üzleti menedzsment és az oktatás területéről.

“A mérnöki tudomány felhasználásában az Önök jóvoltából jobbak tudunk lenni másoknál, és ez erősíti nemcsak önbecsülésünket, hanem közösségi érdekeink érvényesítését” – méltatta a díjazottakat Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki egyúttal emlékeztetett: a fizikai Nobel-díjas Gábor Dénes pályájának markáns része volt az emberért, a természetért és a társadalomért való felelős aggodalom, a folyamatos fejlődés fenntarthatóságának kritikája, és az ennek megfelelő útkeresés is.

Hozzátette: a mai világban felmerülő globális problémák megoldásához helyénvaló válaszok megfogalmazásához a politikusok, a tudósok és a civil társadalom összefogására van szükség. “Noha napjainkban a tudomány és kutatás eszközei globálisak és hatásai nemzetközi szinten bontakoznak ki, de a mellőzhetetlen alkotói géniusz mindig lokális, azaz nemzeti tehetségbe ágyazott” – hangsúlyozta, kiemelve, hogy ezért valamennyiünk feladata a közös jövő “feltalálása és megteremtése”.

Ifj. Kistelegdi Istvánról – aki Jövőtechnológiák az építésben című konferenciasorozatunk vezető előadója is volt múlt hónapban – éppen néhány napja a Tervlapon is írt az egyik, baranyai szerzőnk.

Gratulálunk! (MABIM)

Forrás